RYGGSKOTT
Dagens middag
Panerad röding med stuvad potatis & kallsås
VUXPOKALEN
Nu har vi äntligen fått lite information om Vuxpokalen, en tävling i matlagning där alla som vill
och går i skolan får vara med. Jag ska självklart vara med, utan tvekan! Jag har nog alltid
varit en tävlingsmänniska, så jag satsar stort!
Först ska vi i skolan tävla individuellt och de tre bästa får gå vidare till Norrköping
där vi möter andra duktiga kockar. I Norrköping ska vi laga en trerätters som är värdig kronprinssesans bröllop och allt får kosta 90 kr totalt!Det är mycket som spelar roll i tävlingen, hur man jobbar, ska ju vara rent och snyggt, hygien, dukning, servering osv.
Lägenhet sökes!
Lägenhet sökes i Borås men helst i Göteborg, någon som vet om det finns en hyfsat bra etta eller två i dessa städer? Kommentera gärna om detta!!
Är i stort behov nu.
Just nu sitter man i skolan och försöker svara på massa instudieringsfrågor om alkoholens historia i Sverige... Känner mig ganska trött, jobbade på Bee bar igår och kom hem mycket sent på natten. Har ont i halsen och kan knappt prata med mina klasskamrater. Men hoppas på att det blir bättre snart då vi ska äta lite lunch här på Militärpalatset :) Idag bjuds det på Stekt Fläsk Med Bruna Bönor Eller Löksås, Fiskgratäng på Lindas vis, Veckans Vegetariska; Joakims svamprisotto eller Veckans pasta som är strimlad kyckling med sweet chilikryddad gräddsås. Svårt och välja...
Strålande var ordet!
I skolan fortsatte vi som vanligt med servering och dryckeskunskap. Fick ett par olika dryck så som, mjölk, kaffe, te, juice osv. att arbeta med och lämna in innan dagens slut. Det var jobbigt och börja, men när man väl kom igång funkade det jättebra! Blev mer och mer på glatt humör, och det var nog lite för att solen sken väldigt mycket här i Borås. Det gillar vi! Dessutom fick jag och alla andra elever från påbyggnaden äta samtidigt för resten av klassen skulle träna på och servera oss på lunchen (jag fick ju inte det pga jag fick jobba med inlämningen istället). Det var super trevligt, mitt bord pressade de lite granna också :)
Nu är man hemma igen solen är på väg ner och jag ska försöka plugga så gott jag kan för
imorgon ska jag ha prov i just servering och dryckekunskap.
HA DET BRA OCH KÖR LUNGT! / MATIGA HÄLSNINGAR, SHANO
Dagens Middag
Det var ett tag sedan jag bloggade om vad jag har lagat för mat, men idag bestämde jag mig för att ta en paus från pluggandet och bjuda familjen på middag. Åkte och handlade lite mat och det fick bli en asiatisk gryta med äggnudlar.
Recept (4 p)
GRYTAN
800g grytbitar
Soya
3 st scharlottenlök
½ purjolök
4 st stora vitlöksklyftor
Champinjoner
3 burkar krossade ananas
2 dl matgrädde
salt
peppar
ÄGGNUDLAR
400g äggnudlar
strimlade purjolök
broccoli
4 st ägg
Marinera köttet med soya i 5 minuter och fräs de i olja. Hacka scharlottenlöken, vitlöks klyftorna och strimla purjolöken och skär champinjonerna, slå på de i grytan. Häll i de krossade ananasen och salta och peppra lite, smaka av. Sist men inte minst slå på matlagningsgrädden.
Koka äggnudlarna i ca 10 min. Blanchera broccolin och lägg de på isbad. Stek 4 st ägg och även purjolöken och broccolin. Blanda ihop allt och då är det redo för att ätas!! ;)
Alla dessa frågor...
Hur ska jag då veta...
När under en trerätters plockar man bort salt & peppar?
Vad är vinkristaller för något?
Var kommer korken ifrån?
Vad gör du om en gäst beställer en GTI?
HJÄLP!
Servering
Nu har vi startat en ny kurs i skolan med halva klassen, servering! Vi har nu fått en massa instuderingsfrågor som vi ska svara på och det kommer vi nog få resten av veckan, och kommer ha prov på fredag. Jag har personligen aldrig tänkt på och arbeta som servetris. Har bara haft det på känn att det inte är riktigt min grej, men köket däremot, det är grejer det! Men vi får se om jag ändrar uppfattningar om det, men vet ju aldrig :) Ska iallafall bli kul och få lära sig. :)
4 veckors praktik är nu slut. TACK KILLAR!
Sista dagen där var ju sådär, det var ju mycket och göra, och jag klanta ju mig totalt när jag stod i luckan. Blev väldigt arg på mig själv, men det var bara och bita ihop. Bjöd även på prinsses tårta efter lunchen, och den satt inte fel kan jag säga.
Vill tacka er än en gång för att jag fick vara hos er, och tack Ulf för den fina skålen jag fick. Får komma och hämtar den under helgen !
Nu blir det skola igen, och vi ska starta en ny kurs md klassen, servering. Ska bli kul och få träffa alla man har saknat i klassen. Undrar om de har haft det minst lika bra som jag har haft under praktiken (?) tveksam!! :D