Ny vecka, nya krafter

Måndag igen, så som jag vet börjar alla andra skolelever idag igen. Gick upp som vanligt före tuppen, och åkte mot Borås. Hoppas på en bra start på veckan. Enligt Metros horoskop så står det "Du tycks idag kunna få en oväntad möjlighet att visa framfötterna i ett speciellt sammanhang". Så alla som är våg får nog en bra dag, hoppas jag! 

Igår va det full rullle i mitt hem, städa hela lägenheten, gick igenom läxan som jag fick i fredags, laga 8 st matlådor till veckan (3 olika maträtter), så slipper man stå i köket hemma och inte ha orken till och laga något gott. 

Blir och lära sig laga olika potatisrätter idag, och sedan är det jobb som väntar! 

Ha en superbra dag allihopa varken ni är våg eller inte! 


Enkel lunch

Tonfisk och ägg panini

Panini
1 burk tonfisk
1 kokt ägg
2 msk majonäs
salt
peppar
salladsblad
tomat

Blanda tonfisk, kokta ägget som du förhackar, och mjonäs till en röra, salta och peppra lite. Sedan är det och göra en macka av det med lite sallad och tomat! Mycket enkelt, billigt och utsökt!


Buljonger

I torsdags hann jag inte blogga, jag var för trött helt enkelt. Ni förstår att jag går upp före tuppen varje dag och kommer inte hem förrän sen på kvällen. Ja, ibland måste man priotera viktigare saker i livet.

Hur som haver, vi filéade rödspätta och stycka kyckling för att sedan använda benen till buljonger. vi hade även kalvben och kräftor.


spättan jag filéa, gick väldigt långsamt för mig, aldrig filéat en spätta förut!

Men snuttan vet ni, hon var grym!!



Nya favoriter

stuvad spenat, purjo och kålrabbi. saffranskokt squash. blomkål på polsk vis. strimlad bacon med heri convert (vet inte hur man stavar till det, men hoppas ni förstår vilken grönsak ja menar). Brässerad Andivier. Ja det blev grönsaks rätter idag med. :)

Tänkte dela med mig lite recept som vi lagat idag, och som jag tyckte om mest.

Stuvad Kålrabbi

Blancherade tärnade kålrabbi
Lite smör
Finhackad gullök
Grönsaksbuljong
Sauce a la crém (vit grundsås (bechamel) som du kokar me grädde en liten stund)

Fräs löken och tillsätt kålrabbi. Tillsätt lite buljong och sist sauce a la crém. salta och peppra.

På bilden är det dock ingen stuvning. men så ser kålrabbi ut! Mycket udda men utsökt grönsak!



Heri covert & Bacon

heri covert
strimlad bacon
finhackad lök
skirat smör
muskotnöt
grönsaksbuljong
salt
peppar

Fräs bacon så den får färg, in me heri coverten och låt det fräsa nån minut innan du tillsätter löken. I med buljongen och låt det reducera. tillsätt riven muskotnöt och peppar. Om det behövs, salta.



Blomkål på polsk vis

skirat smör
stekt bacon
blancherad blomkål
hackade kokta ägg
riven färsk bröd
hackad persilja

Innan du börjar, tänk attdet mesta allt ska vara lika delar. Blanda skirat smör ( var försiktig), bacon, riven färsk bröd, persilja och ägg till en röra, tillsätt blomkålen. Peppra röran och salta om det behöv! Detta ska ni prova!
Tyvärr har jag ingen bild på det.

Imorgon blir det buljonger, och filéa rödspätta så mycket vet jag. Ha en fin fortsättning!

Ratatouille

Recept ( 5 pers);

5 cl olivolja
80 g tärnad gullök
250 g tärnad paprika (gul,grön och röd paprika)
250 g tärnad zucchini
250 g tärnad auberjini
250 g pilatti tomat (avlånga tomater)
1 dl grönsaksbuljong
1 nypa färsk timjan
1 nypa färsk mejram
1 nypa färsk basilika

Fräs löken i olivolja och sedan de blandade paprikan, viktigt att man låter det stå en stund eftersom paprikan tar längst tid. I med zucchinin och låt det fräs med innan du tillsätter auberjini. In med tomaten och buljongen, låte det puttra några minuter. Sist men inte minst i med krossad vitlök, och örterna, samt salt o peppar, smaka av!



Rätten passar perfekt till lamm!
Nu har jag lärt mig denna rätt och det är inte sista gången jag kommer
laga den, hoppas ni också tar tid och gör det, det är enkelt jag lovar!

Imorgon blir det mera grönsaksrätter... Natti!

Vi börjar med Grönsaker

Uppe före tuppen, pigg och tänkte mycket på att jag ville komma fram till skolan så fort som möjligt för och få i mig kaffe. Här hemma har jag ingen riktig kaffe, Cecilia jag bor ihop med dricker inte det, och jag orkar inte köpa en ny kaffebryggare just nu. Det tog en timme och en kvart i varje fall. Väl i skolan samlades vi i klassen och gick igenom Grönsakersrecept och vad man ska tänka på osv. Vi lärde oss en del grönsaksrätter, som i övrigt var utsökt!

RECEPT

Sauce Mornay

Gör beachamel (vit grundsås); Lika delar smör och mjöl som du vispar ihop i en kastrull och sedan tillsätter mjölk, lagerblad, nejlika, salt och peppar och silar av.

I Bechan tillsätter du (ca 1 dl om du har en halv liter sås) vispgrädde, 60 gram riven gratängost och lite riven muskot. Ta bort såsen från plattan och sist tillsätter du 3 st äggulor och rör om. Denna sås används till att gratinera. Idag blev det blomkål, som vi först blanchera.


sist men inte minst lite gratängost på innan den går in i ugnen.

Glaserade morötter (eller Vichi morötter)

Morotslantar
1 stor klick smör
halv finhackad gullök
½ dl grönsaksbuljong
½ msk råsocker
salt och peppar

Fräs smör och löken i en sauters utan färg, in med morötterna och fräs lite. tillsätt råsocker och sedan buljongen. Låt det reducera lite och salta och peppra lite. Servera gärna en köttbit till!


Jag och min klasskamrat som jag jobba ihop med idag åt ju självklart
upp allt idag, men som tur var kom jag på och ta fram kameran
innan vi hann äta upp dessa slantar som finns kvar :)

Mer recept kommer...


Skolstart

Skolan har börjat igen, kankse märks när jag inte skriver någonting?

Men kommer inte bli så dött med inlägg ändå.
Hur som helst, har börjat påbyggnad nu, det betyder att jag går 20 veckor innan jag blir grytinjengör :)
Väntat på denna tiden länge, då vi äntligen får laga riktig mat.

Idag blir det och göra Sauce Mornay, Pilla med grönsaker, får göra min allra först Ratatouille!
Bilder kommer upp senare.

Önskar er en bra dag!

Älskade Lillasyster

Det är ingen vanlig dag för det är Shenes födelsedag! HURRA HURRA HURRA!


Min fina lillasyster fyller 17 år idag! Hoppas du får en kanondag ! Älskar dig mest!

Ge mig bullar!

Nu har äntligen mamma och lillasyster kommit hem från Kurdistan. De är ganska trötta efter resan och vart det hela dagen. Själv är man lika trött fast man bara varit hemma. Mina släktingar där nere har skickat med en massa godsaker därifrån, presenter och liknande.

Nu sitter vi här hemma och myser och jag är sugen på Bullar!! Det orkar jag dock inte baka nu. Tänker ta det lugnt ett tag. Trotts semestern så har jag haft fullt upp och mått riktigt dåligt. Det där med stress är ingen bra!



Mina egna bullar som jag bakade till mina kollegor för ett tag sen :)

Recept.se

Ibland är det svårt och veta vad man ska laga för mat, eller rättare sagt ofta! För mig är det alltid lika svårt och bestämma sig för vad man ska laga till middag. Varje dag brukar jag få mejl av recept.se där de tipsar om dagens recept. På deras hemsida kan du hitta det mesta. från förrätter till desserter, bufféer till fettsnåla måltider osv. Kolla in http://recept.se (klicka dig fram) och bli inspererad.

DAGENS RECEPT

Färsk pasta med kyckling,rödlök och paprika

Min semester

40 timmars bilresa är över. Kom hem från Wien igår natt, trött som jag var sov jag bort hela måndagen. Dagen har inte varit till mycket nytta. men jag har tvättat en del och plockat undan hos familjen där ja kommer och stanna ett par dagar till. Mami och lillsyrran kommer hem imorgon. Jag har saknat de en del nu när de varit borta i lite mindre än 2 månader.

Men åter till resan. Vägen dit stannade vi till och cheka in på hotell i Dresden, en stad som ligger söder om Tyskland. Åkte vidare mot Österrike efter en härlig frukost i solen nästa dag. Vi bodde hos pappas släkting som han inte sätt på 22 år. Själv hade jag aldrig träffat honom, men det va riktigt fint och bo hos han och hans familj. Och Wien var ju helt otroligt. Vilka byggnader! Stor stad! Och trevlig folk... Första kvällen gick vi runt i staden, och satte oss på en stor park med en massa folk som satt och lyssnade på klassisk musik, tog ett glas och beställde mat på de olika ställerna runt parken. Då försökte jag se till och hitta det jag sökte efter den kvällen. Deras nationalrätt... men lyckades dock inte så bra. Allt som fanns var asiatisk mat till italiensk till amerikansk osv. Efter några dagar på stan insåg jag att i bland annat Österrike, Tyskland och Sweich äter man mycket så kallade wurst (korv), snitzel och ost. Det var just det jag kom fram till iallafall.









RSS 2.0