Lax i cream bonjor med tomatris

Recept
2 laxfileer
1 burk Cream Bonjor (gärna nått örtkryddat)

1 röd lök
salt
citronsaft
citron peppar

Tomatris
2 dl ris
1 msk tomatpure
4 dl vatten
en fjärdedel gul lök
lite raps olja
salt

Krydda laxen med salt citron vatten och peppar. Lägg den i ugnen i ca 15 min. Lägg sedan i rödlöken och Cream Bonjor. Låt den sitta i ca 15-20 min.
Häll i rapsolja i en gryta, hacka löken och tillsätt den i grytan tillsammans med salt och tomatpuré. När det fräst lite så tillsätt 4 dl vatten, låt det koka innan du lägger i riset! Ha det på hög värme tills vattnet nästan försvunnit och rör om riset med en slev. Sätt plattan på ettan och lägg på locket tills riset är klar.



Tacos ?

"Kurdiska biffar" eller shifta som det heter på kurdiska är gjord av färs som ser ut som biffar men lite mindre. Skulle du vara trött på tacos på mexikansk sätt så tycker jag du ska prova på detta. Man äter det med tunnbröd eller liba bröd som det heter, grönsaker, så  som vårlök, smörgåskrasse, tabouleh, och vanlig sallad... tomat gurka isbergsallad, you name it!

Recept

400 g nötfärs
½ dl mjöl
1 ägg
1 riven gullök
1-2 riven tomat
mynta ( snåla inte )
salt
rapsolja

Blanda färsen med resten av indigrienserna, värm stekpannan med ca ½ cm rapsolja ( rapsolja bränner inte lika mycket ). Gör färsen till mindre bitar och platta till de så mycket som går, förbredd en lite gryta eller något likanade med hushållspapper på och som har lock, det gör att biffarna inte blir hårdapå ytan och fettet rinner av när du sedan stekt de. Servera med olika goda och frächa sallader samt tunnbröd.


Vindruvbladsdolmar

Recept

Vindruvblad (Finns att köpa på orientaliska livsmedelsbutil och på willys)
Bondbönor
ca 1 dl Olivolja eller Rapsolja

Fyllning;
200 g Nötfärs
3- 4 dl Mild yogurt
1 knippe hackad Gräslök
1 knippe hackad Dill
4- 5 dl Grötris
½ msk citronsyra
salt

Skölj vindruvsbladen. Fräs nötfärsen och krydda med salt. Blanda sedan det med resten av fyllningen. Smaka av och se till och få en krämig och syrlig smak. Bondbönorna ska vara nederst i grytan, lägg in de först. Ta knappt en matsked av fyllning i bladen och vik ihop och in med den i en gryta och fortsätt tills bladen och fyllningen är slut och försök få de tätt intill varandra som möjligt i grytan. Häll i 1 dl olja och lägg gärna en tallrik på toppen så det blir så tätt som möjligt innan du lägger på lock. låt den tilllagas i ca 30 min i låg värme. Sedan är den klar och servera, gör gärna en god sallad till.  

Marinerade entrecote med ugnarostad & honungglacerad bakpotatis & morötter

Receptet på marinaden hittar du inlägget nedan.

Recept;

4 bakpotatis
10 små morötter
1-2 msk honung
olivolja
timjan
salt
peppar

Skölj av potatisen och klyfta de, skala morötterna och skär de i fyra avlånga bitar. Lägg både potatisen och morötterna i en ugnsform, tillsätt olivolja, honung, timjan, salt & peppar. Var inte snål med att krydda.
låt vara i 200 grader i ca 20-30 min.

Philadelphia och basilika créam;

300 g philadelphia
1 knyte basilika
lite citronsaft
salt

Mixa basilikan och tillsätt philadelphia citronsaft och salt. Enelt, frächt och gott till entrecote!




Årets första grillmiddag.

Idag har jag varit och handlat, bestämde mig för att jag skulle grilla idag när vädret ändå tillåter. Har själv inte grillat i år, så tänkte bjuda la familia på en grillmiddag :)

Har redan förbrett lite. Marinerat köttet (entrecote )

Recept;
5 skivor entrecote
1 dl chilisauce
½ dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor
1-2 msk soya
1 msk honung
salt
peppar





Dessa varor ska ja använda till hela middagen, kommer med recept på tillbehören och
lite fina bilder i nästa inlägg

Nervös!

Imorgon är det första gången jag kommer och prata i radio, har varit nervös ett tag nu. pirrar i magen ju mer tiden går. Kommer upp massa frågor hela tiden. Vad skulle jag prata om? Vad får jag för frågor? Har jag alla svar? Kommer jag få en blackout? Osv. Men när jag väl är där blir det säkert bra. Har ju telefonförsäljar rösten, det är ju en stor fördel (?). Under kvällen har jag hållt mig till köket endast. Har gjort ett och annat.
Gjorde vindruvsdolmar bland annat som jag ska bjuda på imorgon hos Radio Sjuhärad.


färsk vindruvsblad

Praktik

Dags för lite praktik igen, denna gången blev det hos Syskonen Andersson, en lunchrestaurang som ligger i Knalleland. Redan börjat trivas där faktiskt, personalen är goa och glada som det ska vara. Finns alltid mycket och göra. Vi lagar ju inte bara mat till gästerna som kommer till just den platsen vi är, utan vi gör mat till två ställen till som jag dock inte minns vart exakt det var, men som sagt finns mycket och göra!

Trodde faktiskt först att vi inte skulle ha några gäster eftersom jag tyckte det låg rätt så gömt ställe, inne på toveks bil, 2 våningen. Men det var kö konstant, i en och en halv timma. Bland dagens gäster idag så var en av de Magnus Haglund, Elfsborgs tränare. Gissar på att han brukar äta där ofta.




Syskonen Andersson själva, Fredrik & Lisa

Heja Di Gule <3

Då var man äntligen klar för idag, jobbat eftermiddag och kväll i Göteborg och kom hem vid 23:00 tiden då jag började laga mat till jobbet imorgon. Det blev tomatris, starkt currysås och kryddig kycklingfilé. Jobbet gick rätt så bra ändå, fick en del sålda böcker, samtidigt som jag hade på radio sporten och lyssnade på hur det gick för Elfsborg ikväll, 4-0 mot AIK är hur bra som helst, skrek som bara den då målen kom och det va inte konstigt att alla mina kollegor tittade på mig och skrattade.

Apropå radio... ska ju vara med i radio sjuhärad snart och jag ska prata om mat nästa fredag. Har tänkt ut en del saker som jag tänkte laga så de kunde smaka lite. Ska bli spännande!  

Bee Kök Och Bar

Denna söndag jobbade jag på Bee kök och bar, min gamla praktikplats. Det är alltid lika skoj och komma tillbaka till killarna igen. Man får energi som bara den ! Idag jobbade jag ihop med Tobias, en kille som lärt mig mycket, speciellt tempot i köket :)


Havet wallenbergare som vi preppa inför imorgon stekte tobbe till middag till mig och han, mycket gott!

Imorgon blir det mer jobb på Bee ! Då bjuds det på stekt kyckling med sauterade hericots vertes provencale, veckans fisk; havets wallenbergare med tobbes kräftsås och dillmos, veckans pasta; spagetti carbonare!

KOM FÖRBEE...

Shano <3 Musslor

Tänkte skriva lite recept som man kan tilllaga med musslor...

Blåmusselbuljong;

½ kg blåmusslor
1 msk smör
1 scharlottenlök
vitlök
vittvin
persilja
salt

Värm fettet, häll i hackade scharlottenlöken & musslorn och rör om.
Tillsätt vitlök, vittvin, persilja och låt koka i ca 2 minuter, sila av!

Smörsås

musselfond
150g smör

Använd musselfonden ovan till smörsås genom att mixa ca 150 g smör med fonden.

Musselsoppa

smörsås
hackade musslor
stjärnanis
vitpeppar
smör
pernod



Koka smörsåsen med hackade musslor ( spara hälften av musslorna till & flambera ), tillsätt vitpeppar och stjärnanis. Ta sedan borta anisen & mixa. Fräs på resten av musslorna med smör & pernod, flambera, häll sedan i soppan och krydda med lite vitpeppar.

Musslor på Siciliansk vis

Kokade blåmusslor
olja
krossade tomater
sambal oalek
vitlök
salt
citronskal
persilja



Värm fettet, tillsätt lök, vitvin & krossade tomater, sambal oalek och låt det koka. Tillsätt vitlöken och i med musslorna, citronskal & persilja, på med lock och låt det småputtra i ca 2-3 minuter.

Gratinerade musslor

smör
citronskal
strimlade bacon
persilja
riven färsk bröd
lite vitlök



Viska smöret tills den får en vit färg, tillsätt citronskal, bacon, persilja,
riven färsk bröd eller mie de pain som det kallas och lite vitlök.
Lägg musslorna i en form och spritsa över de med röran, in i ugnen tills de blir klara  


RESPEKTLÖST

Grilltävlingen skulle vara en kul grej bara.. men det blev fiasko över det hela eftersom vi inte kunde sammarbeta.

Men jag är inte ledsen för det, finns nya möjligheter här i livet och det är jag glad över. Tycker dock att man kan kontrollera sitt betteende och inte skälla ut oskyldig människor. Jag känner mig förbannad och arg, skäms verkligen över det som hänt...

Lite frågor och svar...

Folk som inte känner mig kan ju undra ibland vem jag är egentligen och varjag bor osv... Står ju helt fel information om mig på bloggen, grejen är så här...

När jag började blogga handlade inte ens om mat, utan det va bara nått jag startade och hade inte något specifict att skriva om, då bodde jag i Uddevalla med min dåvarande sambo. Och när man flyttar hemifrån blir ju allt helt annorlunda. Så mycket ansvar över saker och ting. Laga mat varje dag gjorde jag bara inte innan jag flytta hemifrån. Det var först då jag flyttade som mat intresset växte, jag gick ingen kock utbildning på gymnasiet, läste ekonomi. Började exprementera mycket med mat, tog alltid det som fanns i kylen och kokade ihop något gott till middag. Den vägen började med att jag funderade innan jag tog studenten sommaren 2009. Jag visste redan länge att jag ville tillbaka till Borås, sa upp lägenheten i Uddevalla sökte kockutbildningen genom komvux och återvände hem. Njöt av sommaren i Borran då jag samtidigt sökte massa jobb. Till slut fick man ett brev om att man kom in på skolan och den dagen var nog en av de lyckligaste dagarna i mitt liv, sedan fick jag jobb inom TM i Göteborg. Idag bor jag med min familj i centrala Borås, Läser fortfarande till kock, och jobbar som telefonförsäljare i Göteborg på kvällarna, fullt upp för en liten 20 årig tjej som mig :)


Bloggdesignen har jag fått hjälp med då jag bodde i Uddevalla och började blogga, ska jag vara ärlig så kan jag inte någonting om att designa bloggar, därför har vissa gamla info. inte raderats för jag vet inte hur man ska göra, men inte har jag sluta blogga för det...

Inför tävlingen...

Idag fick vi äntligen till det!

Jag och Andreas har försökt öva så mycket som möjligt sen vi skicka in receptet och kom in i finalen av årets grillkock, men tyvärr så har vi inte fått jobba med allt som vi ska göra. Inte haft rätt varor och pyssla med. Men idag åkte vi iväg till Ica Maxi och köpte in allt vi behövde och räknade priser, för det får inte överstiga 500 kr. Vi lagade hela rätten för första gången tillsammans med andra ord.

Blev dock sådär, finns mycket som ska finslipas innan, men det kommer med tiden, träning ger ju färdighet.
Under tiden då jag höll på i köket i skolan ringde en tjej mig från Radio Sjuhärad och frågade om jag ville medverka på fredag förmiddag, hon hade nog sätt Sandra & Marias blogg(www.borasbloggarna.se), två tjejer som bloggar om allt med Borås och göra, att de hade skrivit om grilltävlingen på Liseberg. Det tyckte jag var lite kul! Så käre läsare fredag kl. 11:00 så lyssnar ni på Radio Sjuhärad ;)



Uppläggningen, som sagt, mycket kan finslipas :)

Gick bra på jobbet idag också, vi sålde rätt många böcker, och det gillade vår coach amir, fick lite fika som belönning :) Imorgon är en ny dag och jag hoppas det blir ännu bättre!
Nu är klockan mycket och jag är trötter, godnatt !

RSS 2.0