Prag & Wien

Veckan har varit bästa på länge. Varit med mina vänner och ätit gott, tagit det lugnt i min lägenhet, umgåtts med familj och släktingar från Göteborg, och nu är jag hemma hos familjen i Borås. Här har jag och pappa packat och planerat för fullt, vi har bestämt för en bilsemester ner till Österrike, där vi aldrig har varit förut, men först stannar vi i Prag några dagar... Jag älskar spontana resor, de brukar bli bäst!

Kan varken mycket om Tjekien eller Österike, om deras matkultur osv. Men en sak är säkert. Maten ska testas! :)





studentmat

Nu när jag flyttat till storstaden betyder det inte at jag lever i lyx. Tvärtom, jag har knappt råd att äta det en människa behöver få i sig varje dag, tyvärr. Men är man student så är man. Äter knäckebröd, tonfisk i burk, köttbullar och makaroner för det mesta, då är det tråkigt att blogga om det också. Jag kommer att blogga i perioder, inte bara på grund av att jag inte kan laga "lyxigare mat", och kan därför inte tipsa om recept, för det kan jag, men har inte skaffat mig en egen dator än. Kommer förhoppningsvis köpa en laptop till mig när skolan börjar igen, dvs 16 aug! Mer recept kommer inom kort...


Köttfärslimpa fylld med champinjoner och valnötter

Recept

800g nötfärs eller blandfärs
2 skivor formfranska
1 st riven gullök
1 ägg
1 dl mjölk
hackade champinjoner
valnötter
spiskummin
salt
peppar

Blanda färsen med den rivna löken, mjölk, ägg och smula ner formfranskan. Krydda med spiskummin salt och peppar. Arbeta med färsen och lägg den i en form och platta till det. Lägg nötterna och champinjonen på färsen och slå ihop den till en limpa. In i ugnen i ca 40 min på 200 grader. Serveras med potatis och en god sallad :)


Avslutningen <3

40 veckor sen jag började med min kockutbildning, Restaurang & Storkök Grundutbildning, där Ultra restaurangskola håller utbildningen på Militärpalatset i Borås... 40 veckor med glädje, sorg och en massa matlagning.. Träffat en massa jobbiga människor men också super härliga folk som jag kommer och sakna, vissa kommer ju inte fortsätta med vidareutbildningen som jag kommit in på i höst...


Alla samlade med lärarna på avslutningsdagen

Fick min diplom och favorit blomman...

Henke & jag i skolan, en grabb alla kommer och sakna...

Vinprovning

Fick mig en isbad av Magnus & Marco...

...men hämnden är ljuv, såhär såg deras kontor ut på
avslutningsdagen, men det är mer, det får de känna på när
vi är tillbaka på skolan den 16 augusti :)

Fick varsin välkomms drink innan lunch

Magnus, Pierre och Marco

G4 <3

Avslutning på Militärpalatset

Fick en super trevligt avslutning igår med klassen och lärarna. Mat, vin och fin sällskap. 

Avslutningsmenyn

Lufttorkad skinka med grillade medelhavsgrönsaker och tapenade på soltorkade tomater, samt rostade solrosfrön
till det drack vi rödvin, vid namn Monti Garbi Ripasso från Italien.

Pocherad smörfisk i savojkål med räkfärs, serveras med smörad vittvinsås och sikrom, samt potatis och morotsrondell. Bonterra Chardonnay  hette vita vinet som passade utmärkt till rätten.

Blå mango och passionsfruktsorbet i geléknyten med hallonrosett och isomalt.
Muscato d´ Asti Viberti från Italien



Förrätten, Kock; Magnus Ahlqvist

Varmrätten, Kock; Pierre Rolk Öberg

Efterrätten, Kock; Marco Quadroni

Power Puff Pinglorna

Varit en lång och intensiv dag idag

  • Varit i skolan och gjorde de två sista proven
  • Gick hem i regnet och började med och städa i huset hos pappa, syns att mammi är bortrest... men det är inte lätt när hälften av familjen inte hängde med till Kurdistan som får jobba och slita istället och inte hinner med hushållet så mycket.
  • Ringde mina 2 kusiner och bjöd över de på middag kl 18:00! Så det var bara och börja städa + laga middag och baka lite efterrätt... Vi hade för övrigt jätte trevligt tillsammans.
  • Tvättat kläder och hängt de på tork
  • Diskat och gjort i ordning efter oss

Nu har man hittat något och ta på sig till morgondagen, då jag o min klass G4 har avslutning. På 40 veckor har det hänt massa roliga kontigheter då vi har klarat oss inne i det sista. Nu är man köksbiträde. 4 veckors sommarlov sedan blir det Påbyggnad i 20 veckor, då jag blir utbildad kock efter de veckorna! Imorgon kl 11:00 kommer militärera inta sina platser på det uppdukade bordet för att få en trevlig avslutning och trerätters med viner och allt som hör till. Vet redan vad det blirför mat som Power Puff Pinglorna som består av Pierre, Magnus och Marco (lärarna) ska tillaga. Blir inte förvånad om de hittar på massa bus. De flesta av oss vet ju redan att vi får 2 hemliga gäster... men återstår och se vilka som kommer och hälsar på... Men innan allt de här ska jag åka till ett hemligt ställe... :)




Sommarlovet närmar sig

2 teoridagar kvar, sen så har vi sommarlov!

Känns som att min skola är de enda som inte har ledigt, men i slutet av veckan så stänger militärpalatset och alla kock och serverings elever har ledigt, vissa av oss slutar grundutbildningen och får en trerättersmiddag av våra lärare. Ska bli spännande och se vad de ska laga till oss...


Ladies Night

Nu har det varit ett tag sen sen jag bloggade. Men jag har haft FULLT upp! Har äntligen flyttat och skolan och jobb tar alla min tid. Har inte heller någon dator hemma än där jag kan blogga om all mat jag gör hemma. Men i augusti månad ska jag införskaffa mig en sin laptop som jag tänker använda till bloggandet.

Sitter i skolan och vi har precis ätit frukost, varit vaken sen 04.00 i morse och det känns som jag bara studsar farm och tillbaka upp och ner i köket i skolan. Hoppas jag inte blir för trött bara, för ikväll så ska jag ha en tjejkväll, 4 underbara tjejer kommer hem till mig där jag ska bjuda på middag och något gott att dricka, och bara vara allmänt tjejiga :)


RSS 2.0