RYGGSKOTT

Man ska aldrig, ALDRIG bära tynga saker på fel sätt, speciellt när man jobbar som kock. Vi var i köket i skolan idag och jag tillsammans med mina klasskamrater Camilla & Lollo skulle vi laga dagens lunch. Allt gick så bra med mig, jag var pigg och glad, och hade med mig en hel del bra saker från praktiken hem till militärpalatset. Allt flöt så bra, tills gästerna börja  komma en efter än. Vi serverade fläsk & raggmunk, som i för överigt var mycket poppis idag. Dagens fisk var Vinkokt sejfile´, dagens pasta lasagne... klockan var knappt halv ett så hade vi slut på lasagne vid serveringen, gick då in i köket för att hämta blecket som var klar i ugnen. Lite jobbigt blir det för mig som har bråttom ut till gästerna som ska ha just lasagne, och att blecket står längst upp i ugnen. Är ju inte särskilt lång jag. Och åt nått vänster så vrider jag på mig occh vänder, tar några steg o ropar på hjälp o faller ihop! Kan inte andas och har sviin ont i ryggen! Min klasskamrat Bror kör upp mig till akuten och det enda jag tänker på är att jag vill inte få problem med ryggen, känenr nämligen en tjej från jobbet som är kock men har varit tvungen och byta yrke för hon har ryggskada... det vill ju inte jag göra, detta är ju min största dröm. Väl inne på sjukan har jag mamma som sällskap, vi var där i mer än fem timmar och jag kunde inget annat än och ligga still för smärtan va enorm. Efter att jag röntgat klart så va det inga ben som va av eller liknande, hade fått ryggskott och fick lite receptbelagda tabletter. Kunde andas ut en aning som tur var. Vet inte om jag hade klarat av nått värre! Jag får helt enkelt krya på mig, blir nog ingen skola på ett tag iallafall...

Dagens middag

Panerad röding med stuvad potatis & kallsås







VUXPOKALEN

Nu har vi äntligen fått lite information om Vuxpokalen, en tävling i matlagning där alla som vill
och går i skolan får vara med. Jag ska självklart vara med, utan tvekan! Jag har nog alltid
varit en tävlingsmänniska, så jag satsar stort!

Först ska vi i skolan tävla individuellt och de tre bästa får gå vidare till Norrköping
där vi möter andra duktiga kockar. I Norrköping ska vi laga en trerätters som är värdig kronprinssesans bröllop och allt får kosta 90 kr totalt!Det är mycket som spelar roll i tävlingen, hur man jobbar, ska ju vara rent och snyggt, hygien, dukning, servering osv.

 


Lägenhet sökes!

Lägenhet sökes i Borås men helst i Göteborg, någon som vet om det finns en hyfsat bra etta eller två i dessa städer? Kommentera gärna om detta!!

Är i stort behov nu.

Just nu sitter man i skolan och försöker svara på massa instudieringsfrågor om alkoholens historia i Sverige... Känner mig ganska trött, jobbade på Bee bar igår och kom hem mycket sent på natten. Har ont i halsen och kan knappt prata med mina klasskamrater. Men hoppas på att det blir bättre snart då vi ska äta lite lunch här på Militärpalatset :) Idag bjuds det på
Stekt Fläsk Med Bruna Bönor Eller Löksås, Fiskgratäng på Lindas vis, Veckans Vegetariska; Joakims svamprisotto eller Veckans pasta som är strimlad kyckling med sweet chilikryddad gräddsås. Svårt och välja...


Strålande var ordet!

Idag är ingen vanlig dag för det är Marcos födelsedag :) (en av lärarna på skolan). Grattis än en gång Marco!
I skolan fortsatte vi som vanligt med servering och dryckeskunskap. Fick ett par olika dryck så som, mjölk, kaffe, te, juice osv. att arbeta med och lämna in innan dagens slut. Det var jobbigt och börja, men när man väl kom igång funkade det jättebra! Blev mer och mer på glatt humör, och det var nog lite för att solen sken väldigt mycket här i Borås. Det gillar vi! Dessutom fick jag och alla andra elever från påbyggnaden äta samtidigt för resten av klassen skulle träna på och servera oss på lunchen (jag fick ju inte det pga jag fick jobba med inlämningen istället). Det var super trevligt, mitt bord pressade de lite granna också :)


Nu är man hemma igen solen är på väg ner och jag ska försöka plugga så gott jag kan för
imorgon ska jag ha prov i just servering och dryckekunskap.

HA DET BRA OCH KÖR LUNGT! / MATIGA HÄLSNINGAR, SHANO

Dagens Middag

Det var ett tag sedan jag bloggade om vad jag har lagat för mat, men idag bestämde jag mig för att ta en paus från pluggandet och bjuda familjen på middag. Åkte och handlade lite mat och det fick bli en asiatisk gryta med äggnudlar.


Recept (4 p)

GRYTAN
800g grytbitar
Soya
3 st scharlottenlök
½ purjolök
4 st stora vitlöksklyftor
Champinjoner
3 burkar krossade ananas
2 dl matgrädde
salt
peppar

ÄGGNUDLAR
400g äggnudlar
strimlade purjolök
broccoli
4 st ägg


Marinera köttet med soya i 5 minuter och fräs de i olja. Hacka scharlottenlöken, vitlöks klyftorna och strimla purjolöken och skär champinjonerna, slå på de i grytan. Häll i de krossade ananasen och salta och peppra lite, smaka av. Sist men inte minst slå på matlagningsgrädden.

Koka äggnudlarna i ca 10 min. Blanchera broccolin och lägg de på isbad. Stek 4 st ägg och även purjolöken och broccolin. Blanda ihop allt och då är det redo för att ätas!! ;)



Alla dessa frågor...

Nu gör dessa frågor mig trött... Jag bläddrar och bläddrar men finner inga bra svar!
Hur ska jag då veta...

När under en trerätters plockar man bort salt & peppar?

Vad är vinkristaller för något?

Var kommer korken ifrån?

Vad gör du om en gäst beställer en GTI?

HJÄLP!

Servering

Nu har vi startat en ny kurs i skolan med halva klassen, servering! Vi har nu fått en massa instuderingsfrågor som vi ska svara på och det kommer vi nog få resten av veckan, och kommer ha prov på fredag. Jag har personligen aldrig tänkt på och arbeta som servetris. Har bara haft det på känn att det inte är riktigt min grej, men köket däremot, det är grejer det! Men vi får se om jag ändrar uppfattningar om det, men vet ju aldrig :) Ska iallafall bli kul och få lära sig. :)



4 veckors praktik är nu slut. TACK KILLAR!

Som ni vet så har jg ju praktiserat på Bee kök & bar i Göteborg, det har varit 4 roliga veckor. Har som jag har skrivit förut har jag lärt mig massa saker från det unga köket :) Kommer sakna alla underbara personal, speciellt de 4 underbara killarna som man fått stå ut med ett tag ;) Men jag hoppas ju såklart att man får träffa er igen snart.

Sista dagen där var ju sådär, det var ju mycket och göra, och jag klanta ju mig totalt när jag stod i luckan. Blev väldigt arg på mig själv, men det var bara och bita ihop. Bjöd även på prinsses tårta efter lunchen, och den satt inte fel kan jag säga. 

Vill tacka er än en gång för att jag fick vara hos er, och tack Ulf för den fina skålen jag fick. Får komma och hämtar den under helgen !

Nu blir det skola igen, och vi ska starta en ny kurs md klassen, servering. Ska bli kul och få träffa alla man har saknat i klassen. Undrar om de har haft det minst lika bra som jag har haft under praktiken (?) tveksam!! :D

RSS 2.0